joi, 12 februarie 2009

Cum pronunţăm literele în limba arabă?

Cum pronunţăm literele în limba arabă?

ا
Litera elif se pronunţă din cel mai îndepărtat punct al gatului, este un sunet care se aseamănă cu literele"A" şi "E", dar este mult mai apropiat de litera "E", iar în cazul literelor groase se pronunţă "A"

ب
Litera be se pronunţă prin lipirea buzelor, se pronunţă precum litera B.

ت
Litera Te se pronunţă prin atingerea gingiilor dinţilor de sus cu partea
posterioară a limbi, se pronunţă ca litera T

ث
Litera Se se pronunţă prin atingerea varfului dinţilor de sus(incisivi) cu partea posterioară a limbi, se pronunţă S peltic.

ج
Litera Gim se pronunţă prin ridicarea părţi posterioare a limbi către cerul guri, se pronunţă precum literele GI din limba romană.

ح
Litera Ha se pronunţă din mijlocul gatului prin strangerea lui, se pronunţă apropiat de litera H din limba romana însoţit de un sunet gros

خ
Litera Hî se pronunţă din partea cea mai apropiata a gatului de cerul guri, prin strangerea lui, se pronunţă H gros însoţit de un sunet asemănător celui care vrea să elimine ceva care îl deranjează în gat.

د
Litera Dal se pronunţă prin atingerea gingiilor dinţilor de sus cu partea posterioară a limbi, se pronunţă ca litera D.

ذ
Litera Zel se pronunţă prin atingerea varfului dinţilor de sus(incisivi) cu partea posterioară a limbi, se pronunţă Z normal peltic.

ر
Litera Ra se pronunţă prin atingerea bazei dinţilor de sus cu varful limbi, se pronunţă un Rî Gros.

ز
Litera Zel se pronunţă prin atingerea gingiilor dinţilor de jos cu varful limbi, se pronunţă ca litera Z subţire şi ascuţit.

س
Litera Sin se pronunţă prin atingerea varfului dinţilor de jos cu varful limbi, se pronunţă ca litera S subţire şi ascuţit.

ش
Litera Şin se pronunţă prin ridicarea părţi posterioare a limbi către cerul guri, se pronunţă precum literele Ş din limba romană.

ص
Litera Sad se pronunţă prin atingerea varfului dinţilor de jos cu varful limbi, se pronunţă ca litera S groasă.

ض
Litera Dad se pronunţă prin atingerea părţilor interioare ale măselelor cu partea laterală a limbi, se pronunţă un D gros

ط
Litera Ta se pronunţă prin atingerea gingiilor dinţilor de sus cu partea posterioară a limbi, se pronunţă ca litera T groasă.

ظ
Litera Zî se pronunţă prin atingerea varfului dinţilor de sus(incisivi) cu partea posterioară a limbi, se pronunţă Z gros şi peltic.

ع
Litera Ayin se pronunţă din mijlocul gatului prin strangerea lui, se pronunţă apropiat de litera A din limba romana însoţit de un sunet gros

غ
Litera Ghayn se pronunţă din partea cea mai apropiata a gatului de cerul gurii, prin strangerea lui, se pronunţă Gh gros.

ف
Litera F se pronunţă prin atingerea părţi interioare a buzei de joc cu varful dinţilor de sus, se pronunţă asemeni literei F.

ق
Litera Kaf se pronunţă prin ridicarea rădăcini limbi ( partea îndepărtată a limbi aproape de gat) către cerul gurii, se pronunţă gros asemeni literei K.

ك
Litera Kef se pronunţă prin ridicarea rădăcini limbi ( partea îndepărtată a limbi aproape de gat) către cerul gurii, se pronunţă normal asemeni literei C.

ل
Litera Lam se pronunţă prin atingerea gingiei dinţilor din faţă cu părţile laterale apropiate de varf ale limbi, se pronunţă precum litera L

م
Litera Mim se pronunţă prin lipirea buzelor, se pronunţă precum litera M

ن
Litera Nun se pronunţă prin atingerea gingiei dinţilor din faţă cu varful limbi, se pronunţă precum litera N.

و
Litera waw se pronunţă prin lipirea buzelor şi deschiderea lor către exterior atat cat să încapă între ele varful degetului mic, se pronunţă precum litera W sau UE.

ه
Litera He se pronunţă din cel mai îndepărtat punct al gatului, este un sunet care se aseamănă cu litera"H"

لا
Este compusă din două litere; Lam şi Elif, de aceea nu este considerată o literă aparte.

ي
Litera Ye se pronunţă prin ridicarea părţi posterioare a limbi către cerul guri, se pronunţă precum literele Y.

Un comentariu:

  1. salut ! ma numesc rares am 13 any si vreau sa intav araba e foarte grea dar totusi vreau sa o invat nu stiu cum cred ca miar trebui meditator sau nu stiu...va rog ajutatima ma gasiti la adresa de email: seraraeniudar@yahoo.com...multumesc !

    RăspundețiȘtergere